Het viel me op dat de schroeven van onze fietsendrager hier en daar wat roest vertoonden. Met de winter in aantocht leek het me een goed idee om de armen los te halen, schoon te maken en in te vetten. Ik heb nog even overwogen om het de hele fietsendrager van de bus te halen, maar voor nu was dat iets te veel moeite.

Om een arm van de fietsendrager los te halen, draai je aan de grote zwarte knop aan het einde van de arm, tot deze geheel los komt. Let wel op dat het volgende onderdeel, de greep met springveer, niet valt en de lak van de bus beschadigt.

De greep met springveer die je fiets op zijn plek houdt op de fietsendrager…

Vervolgens zou het mogelijk moeten zijn om de grote schroef, die de resterende onderdelen bij elkaar houdt, te verwijderen. Trek deze omhoog. Let goed op dat de buis van de arm niet valt.

Nadat je de schroef verwijderd hebt, zou je de buis los moeten kunnen bewegen uit de onderdelen die nog aan het rek vastzitten. Let op de resterende delen. Deze kunnen nu loskomen en er zit nog een deel bij dat van metaal is.

Nu kun je het laatste metalen deel losmaken. Er komen vervolgens ook twee rubberen blokken los en er blijven twee rubberen delen achter opd e fietsendrager. Deze kun je eenvoudig uit elkaar trekken.

De armen schoonmaken en invetten

Nu de armen van het rek zijn gekomen, kunnen we ze uit elkaar gaan halen en schoonmaken. De foto’s en het diagram hieronder laten de verschillende onderdelen zien. Het is een heel makkelijk klusje, maar foto’s zijn altijd handig voor het geval je even niet meer zou weten welk onderdeel waar hoort.

Mocht je even niet meer weten waar een onderdeel hoort, kijk dan even naar deze montagehandleiding, waarop elk onderdeel staat aangegeven, of bekijk onderstaand diagram.

Met water en een oude doek kun je genmakkelijk het ergste vuil verwijderen om vervolgens de metalen delen in te spuiten met een beetje WD-40 om alles weer soepel te laten bewegen. Zet de armen weer in elkaar, maak ze weer vast aan de fietsendrager en let op dat je geen van de metalen onderdelen tegen de lak van de bus laat vallen.