DIY – Het bovenbed verwarmen

Wanneer je je buscamper ook in de koudere maanden van het jaar kan gebruiken, verleng je daarmee de periode dat je er plezier van hebt. Skivakanties, winterkamperen of gewoon een enkele overnachting gedurende de koudere herfstdagen. Er zijn een aantal oplossingen die het kamperen in koude seizoenen prettiger maken. De busmuts is waarschijnlijk de bekendste. Goedkoop zijn ze zeker niet, maar als je regelmatig met lage temperaturen in het bovenbed slaapt, zijn ze hun geld zeker waard.

Dit is de verwarmingsconstructie. Lees verder om te zien hoe je ‘m zelf eenvoudig maakt…

Natuurlijk heeft de VW California een hele goede ingebouwde standkachel, waarmee het in de camper eenvoudig lekker warm gemaakt kan worden. De standkachel verwamt echter voornamelijk de benedenruimte en niet het bovenbed. Waardoor er een flink temperatuurverschil ontstaat tussen de benedenverdieping en het bovenbed.

Op de zeer nuttige forums op www.vwcaliforniaclub.com zijn een aantal voorbeelden te vinden van mensen die zelf een verwarmingsconstructie in elkaar knutselen om het bovenbed te verwarmen. Hoewel er onderlinge verschillen zijn tussen de vele oplossingen, gaan ze allemaal uit van een constructie die de warme lucht die uit het ventilatierooster op de B-stijl (de standkachel) komt, omleidt naar het bovenbed, door het gebruik van een ventilatieslang.

Het is een mooie oplossing, die werkt, makkelijk in te vouwen is en dus weinig ruimte inneemt wanneer je ‘m niet gebruikt en er ook nog eens netjes uitziet als je de juiste materialen gebruikt. Natuurlijk is er dan altijd iemand die zo’n idee bedenkt of overneemt en er een commercieel product van maakt. Zoals in dit geval de mensen achter www.caliheat.de. En dat is zeker een mooi product. Het ziet er strak uit met onderdelen die gemaakt zijn met behulp van een 3D-printer. (Zie onderstaande video). Maar uiteraard is en blijft dit een oplossing die heel makkelijk zelf te bouwen is.

Wat heb je nodig?

Ventilatieslang

Er zijn verschillende kleuren te krijgen. Wit, zilverkleurig, grijs. Maar ik vind zwart er eigenlijk het mooist en het minst ‘DIY’ uitzien.

Koppelstukken

Omdat de koppelstukken alleen in wit eenvoudig te verkrijgen waren, heb ik besloten om ze zwart te spuiten. Gewoon met een enkele spuitbus van de lokale kluswinkel. Als je een koppelstuk kiest dat eindigt in een rechthoek van 110×55 (een gangbare maat) dan heb je de juiste te pakken. Je kan ook kiezen voor een grotere, maar dan kan er minder of geen warme lucht uit het rooster ontsnappen om de benedenverdieping te verwarmen.

Slangklemmen of Tie-wraps

Ik heb metalen slangklemmen gebruikt, omdat je daarmee de koppelstukken desgewenst weer kunt verwijderen. Maar zwarte tie-wraps werken net zo goed.

Wanneer je alle onderdelen bij elkaar hebt, kun je van start. Het is al met al een heel eenvoudig Do-It-yourself (DIY)-klusje. Begin met het op maat maken van het koppelstuk dat je in het rooster van de standkachel klemt. Je kunt het rooster eenvoudig loshalen, om te zien welk deel van het koppelstuk je moet afsnijden. Gebruik hiervoor een breekmes.

Je ziet de verdeler aan de binnenkant van het ventilatiekanaal. Dat is de reden dat je een randje van het koppelstuk moet afsnijden.

Afhankelijk van welk koppelstuk je kiest, zal het koppelstuk een beetje verdikt moeten worden of uit zichzelf al precies blijven steken in het rooster. Zeker als je het koppelstuk een paar lagen zwarte verf hebt meegegeven.

Dit is hoe mijn koppelstuk er uitzag na het afknippen van een randje en zwart geverfd…

Vervolgens verbind je de ventilatieslang met het koppelstuk en klem je deze vast met een slangklem of tie-wrap. Tie wraps zijn makkelijk te vinden in het zwart. Slangklemmen echter niet (en vaak duurder).

Verbindt ook het andere koppelstuk met het einde van je slang en je bent eigenlijk al klaar.

Er zijn verschillende manieren om het uiteinde van de constructie te bevestigen bij het bovenbed. Sommige mensen gebruiken zuignappen. Anderen haken ‘m vast aan de clips in het plafond die er al zitten voor het uitvalnet. Ik heb er voor nu voor gekozen om ‘m tijdelijk vast te maken met een elastiek aan de rits van het raam van het tentdoek.

De gehele constructie neemt eigenlijk vrij weinig ruimte in, omdat hij goed opgerold kan worden. Zoals te zien in de foto hieronder.

Maar werkt het ook echt?

Een goede vraag. volgens www.caliheat.de leidt hun product 30% van de warmte van de standkachel naar het bovenbed. Hoewel er best wat mensen zijn die iets vergelijkbaars hebben gemaakt, is er tot nu toe nog niemand die ook gemeten heeft of de extra verwarming ook echt een merkbaar effect heeft. Dus dat leek me leuk om te doen; een kleine test!

Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee zou kunnen houden. De stand waarop je de kachel zet uiteraard. Het percentage van de warme lucht die je omhoog leidt en de hoeveelheid warmte die verloren gaat door het tentdoek. Maar eigenlijk doet dat er allemaal niet toe. Want met een goede thermometer kunnen we gewoon het verschil meten tussen een situatie met en een situatie zonder de slang.

Ik heb mijn bluetooth thermometer van 6 euro midden op het matras van het bovenbed geplaatst. Vervolgens alle deuren dichtgedaan. Het slaaphefdak stond uiteraard open. De kachel heb ik toen 25 minuten laten draaien op stand 7. De bluetooth thermometer geeft periodiek de temperatuur door naar een app op mijn smart phone. Het hele proces heb ik vervolgens nog eens exact herhaald op dezelfde manier en met dezelfde begintemperatuur (3.5 graden), maar dan met de slang geplaatst.

De bluetooth thermometer op het bovenbed…

De resultaten

Zonder de slang steeg de temperatuur in 25 minuten van 3.5 graden celcius naar 11 graden celcius.

Met de slang geplaatst, steeg de temperatuur in 25 minuten van 3.5 graden celcius naar 16 graden celcius.

Dat is dus ongeveer de helft meer temperatuurstijging. Mijns inziens een significant verschil!

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

 1. Wat een leuke DIY en mooi uitgebreid met zelfs een goed eerlijke test.
  Ik ga ermee aan de sla(n)g. šŸ™‚
  Hoe lang is de slang??

  • Hallo Erwin,

   Ik heb een slang van 3m gebruikt. Iets korter zou ook wel kunnen denk ik. Leuk dat je ‘m ook gaat maken! Veel succes!

 2. Robert & Long

  Geweldig idee,
  En een nuttige test. Wij gaan de externe verwarmingsslang ook fabriceren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *