Je staat op een prachtig plekje, direct aan zee of boven op een berg met een prachtig uitzicht. Wanneer je wakker wordt wil je toch die achterklep open hebben en genieten van het uitzicht? Maar uiteraard zonder onder je dekens vandaan te komen, laat staan er voor de bus uit hoeven. Sommige transporters hebben in de binnenplaat van de achterklep dan ook een handgreep zitten. Onze T4 westfalia niet.

’s Nachts slaap ik prettiger met de achterdeur, waar wij met ons hoofd liggen, op slot. Soms gebruiken we de ‘achterklepopensteller’ of ‘airsafe’ zoals ze dat ding noemen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een volledig geopende klep.


‘Achterklepopensteller’ of ‘airsafe’ om de achterklep op een kier te houden ’s nachts voor de frisse lucht, maar de achterklep toch op slot te houden.

Hoe kun je nou die achterklep van binnenuit openen? Een klein klusje, groot plezier. Om te beginnen dien je de binnenplaat van de achterklep te demonteren. Dat is aanzienlijk eenvoudiger dan het lijkt, alleen je moet op een paar dingen letten. Lees hier hoe je dit aanpakt. Vervolgens heb je voor je de achterklep zonder binnenplaat.

In het midden van de klep zit het slot. Wanneer je de goudkleurige hendel omhoog duwt, open je het slot. Of je dat nou met de sleutel doet of met je vinger (of een kabel) van binnenuit, maakt geen verschil.

Ik heb een staalkabel (diameter 1mm, maar dikker kan vast ook) gespannen van de hendel van het slot, naar boven. Idealiter gebruik je geplastificeerd staaldraad, om schuren te voorkomen, maar dat vond ik alleen in dikkere diameters.

Om de hendel van het slot heb ik een staalkabel gebonden.

Maak een lus in de staalkabel en vouw deze om de hendel van het slot. Gebruik hiervoor niet draadklem type 1, want die zit teveel in de weg van het mechanisme van het slot. Gebruik draadklem type 2. Die kun je met een gewone platte tang dichtknijpen met kracht. Dan hoef je niet een speciale prijzige tang aan te schaffen.

De kabel span je vervolgens naar boven. Halverwege heb ik ‘m nog even (losjes) vastgezet met een tie-wrap. Uiteindelijk komt de kabel dan in de bus uit.

De staalkabel heb ik vanaf de hendel naar boven gespannen.
Halverwege heb ik de kabel nog even (losjes) vastgezet met een tie-wrap, zodat de kabel niet kan gaan zwerven.
Wanneer de binnenplaat er weer op zit, is dit het resultaat.

Uiteindelijk wil je je nieuwe manier om de achterklep van binnenuit te openen natuurlijk netjes afwerken. Het mooiste zou zijn om een handvat te monteren in de binnenplaat van de achterklep, dan ziet het er echt professioneel uit. Maar dat komt later nog wel een keer. In mijn geval wilde ik het vrij snel af hebben, omdat we op vakantie gingen. Je kunt kiezen voor een lus, of een handvat of elke denkbare oplossing die jou bevalt. Ik heb voor nu voor het gemak gekozen voor een rubberen huls.

Het (voorlopige) eindresultaat.