Tijdens een enorme regenbui, viel het ons opeens op dat er waterdruppels langs de binnenkant van het keukenraam omlaag liepen. Het gaat dan om het klapraam boven het gasfornuis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Sowieso niet, maar zeker niet omdat direct onder dat raam een rooster zit, waar het water zo achter de keuken kan lopen. Naast het risico op roest, levert dit ook gevaar op (electra) voor de standkachel. Het gebeurde alleen als het echt heel hard regende. Denk aan een flinke stormbui. Gelukkig niet vaak dus, op vakantie. Voor de zekerheid legden we er een theedoek neer, om eventueel vocht op te nemen alvorens het omlaag zou druppelen. Maar na verloop van tijd werd het vervelend om er steeds op te moeten letten. Toen het ook op een tweede plek op het raam ging lekken en er ondertussen standaard een paar theedoeken onder het raam lagen, was de maat vol. Dat moest dus worden opgelost.

Gelukkig ging de camper voor een vakantiebeurt naar het Volkswagen Camper Centrum. Het oordeel; het raam moest vervangen. Ik begreep dat die heel moeilijk te vinden zijn en dat de kosten in de duizenden euro’s lopen. Dat was geen optie.

En dus op een zonnige dag het raam gedemonteerd. Dat bleek, ook voor een leek als ik, redelijk eenvoudig te doen. Allereerst zet je het raam open en schroef je het stangetje los, waarmee je het raam kan uitstellen.

Vervolgens kun je het volledige raam omhoog houden en een aantal schroeven losdraaien.

Simpelweg een aantal schroeven verwijderen…

Daarna kun je het raam uitnemen. Het hangt in een profiel. Je kunt het er voorzichtig uittillen. Je houdt dan het raam en een profiel over.

Het raam en het profiel waarmee je het raam bevestigt…

Vervolgens werd direct duidelijk wat het euvel precies inhield. Het rubber om het venster was niet meer in de allerbeste staat. Zo’n rubber kan je, met wat moeite nog wel vinden. En anders een vervangende, die voldoet. Hoewel het rubber op sommige plekken niet meer prachtig was, was het op 99% van de plekken prima. Dus besloten om het rubber goed te reinigen en vervolgens in te smeren met vaseline, om water weg te houden. Het raam weer teruggeplaatst en in de dagen daarna het even flink ‘laten regenen’. Geen druppel meer gezien. Dus wederom een effectieve en goedkope oplossing.

Geen druppel meer gezien. Aan de binnenkant šŸ˜‰