DIY: uitschuiflade

Een van de handigste toevoegingen voor de buscamper, vind ik een uitschuifbare lade voor de ‘kofferbakruimte’. Omdat je op die manier de ruimte zeer effectief kunt benutten en altijd overal heel goed bij kan. Er zijn er een aantal op de markt, van circa 500 euro tot 700 euro. Er zijn ook veel mensen die besluiten om er zelf een te maken. Ik heb me daar ook aan gewaagd.

Allereerst heb ik een model gemaakt in Sketchup. Dit model vind je hier (ingepakt als zip-bestand), voor het geval je er gebruik van zou willen maken.

Het model, tot op de mm, gemaakt in Sketchup…

Vervolgens heb ik aluminium L-profielen besteld. Er zijn online een aantal bedrijven die voor je in de gewenste afmetingen kunnen leveren. Zelf kwam ik uiteindelijk uit op www.aluminiumshop.nl.

Materialen

Hieronder, voor als je zelf zoiets wilt maken, de lijst van de profielen die ik besteld heb:

Frame:

1x Ongelijkzijdig 6082 hoekprofiel 80x40x5mm 1000mm lang
2x Ongelijkzijdig 6082 hoekprofiel 80x40x5mm 750mm lang
1x Platstaf/Strip 6082 40x5mm 1000mm lang

Lade:

2x Ongelijkzijdig 6060T66 hoekprofiel 80x30x3 740mm lang
2x Ongelijkzijdig 6060T66 hoekprofiel 80x30x3 951mm lang

Zowel het frame als de lade bestaan uit samengevoegde L-profielen.

De gehele constructie bestaat feitelijk uit twee delen:

 1. Een ‘frame’, bestaande uit 3 L-profielen en een lat (materiaaldikte 5mm) , dat met bouten wordt bevestigd op de rails die al in de VW California aanwezig zijn (omdat de bedbank daar overheen schuift).
 2. De lade, bestaande uit 4 L-profielen (materiaaldikte 3mm) met een multiplex ( (materiaaldikte 9mm) bodemplaat er in. Beiden worden met popnagels aan elkaar bevestigd.
Het frame (5mm) en de lade (3mm). In elkaar gezet met popnagels en aan elkaar bevestigd middels de ladegeleiders, die met bouten en moeren aan zowel de lade als het frame zitten.

Deze twee worden aan elkaar bevestigd middels stevige ladegeleiders, welke ik in Duitsland besteld heb, bij Teleskopschienen24.de. Ze kunnen tot 130 kilogram dragen. Een heel degelijk product en goede service. Ze hebben ook een installatiehandleiding in PDF-formaat en een handige video op Youtube die tekst en uitleg geeft.

De plank bestaat uit 9mm multiplex en is waterbestendig. Uiteindelijk heb ik nog een antislipmat a 1 euro en 25 cent bij de Action, op de plank geplakt.

Kosten

Het aluminium (op maat en inclusief bezorgen) was 108,33. De geleiders waren 79 euro. De speciale bouten om te monteren waren 27 euro, maar achteraf gezien hadden dit ook andere M8 T-vormige bouten kunnen zijn. De plank was 32 euro. en daar bleef meer dan de helft van over. Paar bouten en moeren, paar popnagels. Al met al ben je nog géén 250 euro kwijt. En als je wat materialen hebt liggen ben je nog goedkoper uit.

← Previous post

Next post →

8 Comments

 1. Beste Knusineenvolkswagenbus,

  Dit ziet er goed uit, bedankt voor het posten!
  Ik zou het model graag willen gebruiken maar werk vanuit Autocad.
  Zou je het bestand voor mij kunnen opslaan als dwg of dxf bestand?

  Bij voorbaat dank,

  Jur

  • Sorry voor de verlate reactie. Als je me je e-mailadres of een andere manier geeft om je te bereiken dan ga ik dat zeker even doen!

 2. Casper

  Duidelijk verhaal. Ik heb alles volgens opgave besteld en in elkaar gezet. Fantastisch! Erg handige toevoeging aan de bus. Dank!

  • Beste Casper,

   Wat leuk om te horen! En mooi dat het gelukt is! Wij hebben er zelf ook nog elke keer dat we met de bus weg zijn erg veel plezier van. En al met al toch een stuk goedkoper dan kant en klaar bestellen. En een leuk project om te doen!

  • Jasper

   Hoe heb je de hoekverbinding gemaakt van de profielen?

 3. Jasper

  Ziet er goed uit. Ik wil hem ook gaan maken. Hoe heb je de profielen op de hoeken aan elkaar gemaakt?

 4. Jasper

  Beste,

  Hoe heb je de hoeken aan elkaar gemaakt van de profielen? Ook met popnagels?

  Alvast bedankt voor je reactie

 5. Admin

  Nee, ik heb nog overwogen om de hoeken met hoekstukjes vast te zetten, maar dit bleek niet nodig. Het zou zeker extra versteviging geven, maar in de praktijk blijkt het bij mij niet nodig. De profielen liggen op elkaar en de popnagels volstaan vooralsnog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *